Barış Pirhasan Kimdir

31 Temmuz 2015

Barış Pirhasan
Yönetmen
Barış Pirhasan Türk yönetmen, senarist, şair. Vedat Türkali’nin oğludur. Pirhasan, sinemaya senarist olarak bilim kurgu türünde olan 1983 yapımı Badi filmiyle başladı. 1985 ve 1990 yılları arasında, Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Adı Vasfiye,Aaahh Belinda, Değirmen, Asiye Nasıl Kurtulur, Kadının Adı Yok ve Bekle Dedim Gölgeye adlı altı filmin senaryosunu yazdı. 1989 yılında ilk yönetmenlik deneyimi olan Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal filminin senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi..

Ekim 1985’te yayımlanan Tarih Kötüdür ve Ağustos 1995’te yayımlanan Babam Benden Hiçbir Şey Anlamıyor adlı iki şiir kitabı vardır. “Hoşça Kal” adlı şiiri Kazım Koyuncu tarafından bestelenmiştir.
Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan Kimdir Barış Pirhasan KimdirBoğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur.
Doğum: 18 Nisan 1951 (64 yaşında), İstanbul
Ebeveynleri: Merih Pirhasan, Vedat Türkali
Kitaplar: Usta beni öldürsen e: senaryo, Babam benden hiçbir şey anlamıyor
Kardeşleri: Deniz Türkali

Ödülleri

2007 Uluslararası İstanbul Film Festivali, “Altın Lale” Ödülü adaylığı (Adem’in Trenleri)
2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması adaylığı (Adem’in Trenleri)
1998 Emden Uluslararası Film Festivali, Emden Film Ödülü adaylığı (Usta Beni Öldürsene)
1998 Ankara Uluslararası Film Festivali, “En İyi Film” Ödülü (Usta Beni Öldürsene)
1998 Ankara Uluslararası Film Festivali, “En İyi Yönetmen” Ödülü (Usta Beni Öldürsene)
1998 Ankara Uluslararası Film Festivali, “En İyi Senaryo” Ödülü (Usta Beni Öldürsene)
1997 Antalya Altın Portakal Film Festivali, “En İyi Senaryo” Ödülü (Usta Beni Öldürsene)

Filmografi
Yönetmen

Galip Derviş (2013)
Adem’in Trenleri (2007)
O da Beni Seviyor (2001)
Kendim ve Diğeri (2000)
Bir Kadın Bir Erkek (2000)
Usta Beni Öldürsene (1996)
Yer Çekimli Aşklar (1995)
Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal (1989)

Senaryo yazarı

Kurtuluş Son Durak (2012)
Düşler ve Gerçekler (2005)
Aşka Sürgün (2005)
Her Şey Aşk İçin (2002)
O da Beni Seviyor (2001)
Usta Beni Öldürsene (1996)
Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey (1995)
Yer Çekimli Aşklar (1995)
Bekle Dedim Gölgeye (1990)
Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal (1989)
Kadının Adı Yok (1987)
Asiye Nasıl Kurtulur (1986)
Değirmen (1986)
Aaahh Belinda (1986)
Körebe (1985)
Adı Vasfiye (1985)
Amansız Yol (1985)
Güneşin Tutulduğu Gün (1983)
Badi (1983)

Yapımcı

Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal (1989)

Oyuncu

Badi (1983)

Yönetmen yardımcısı

Adı Vasfiye (1985)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir