İdil Fırat, 5 Kasım 1972 tarihinde başkent Ankara’da doğdu. Üniversite eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Anabilim Dalı’nın Oyunculuk Bölümü’nde tamamlayan İdil Fırat, mezun olmasının ardından Ankara Sanat Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, İzmir Çocuk Tiyatrosu ve İzmir Devlet Tiyatrosu gibi tiyatro dünyasının önemli kurum ve kuruluşlarında çalıştı.

İlk kez 1999 yılında “Rüzgar Gülü” adlı dizi ile televizyon seyircisinin karşısına geçen İdil Fırat, aynı yıl yayın hayatına TRT ekranlarında başlayan “Ayrılsak da Beraberiz” adlı dizide yer aldı. Yine 1999 senesinde başrolde Kenan İmirzalıoğlu’nun oynadığı “Deli Yürek” adlı dizide de oyunculuk performansını sergileyen İdil Fırat, 2000 yılında Kanal D’nin sevilen dizilerinden biri olan başrollerini Berna Laçin ve Tardu Flordun’un paylaştığı “Evdeki Yabancı” dizisinde “Suna” adlı bir karaktere hayat vermiştir.

7e9ef5dc6c8c1133ed8cf5d8a01be934_k 6087_1 c2 idil-firat idil-firat-1 idil-firat-dizisponsorlaricom_2 l-idil-firat-11006f5e

2002 yılında “Zerda”, 2003 yılında “Bir İstanbul Masalı” gibi önemli televizyon projelerinde yer alan İdil Fırat, Yılmaz Erdoğan imzalı “Vizontele Tuuba” adlı 2003 yapımı filmde “Aysel Sernikli” adında bir karakteri canlandırmıştır. Yine 2003 yılında beyaz perdenin en çok konuşulan filmlerinden biri olan senaristliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “G.O.R.A” filminde “Mulu” adında bir uzaylıyı canlandırmıştır. İdil Fırat’ın yer aldığı son dizi projesi ATV’de yayınlanan Mehmet Aslantuğ ile başrolleri paylaştığı “Ben Onu Çok Sevdim” adlı politik dizi olmuştur. İdil Fırat, bu dizide Adnan Menderes’in eşi Berin Menderes’i canlandırmaktadır. Dizi halen daha ATV ekranlarında yayınlanmaya devam etmektedir.
Filmografi
Rüzgar Gülü (1999)
Ayrılsak da Beraberiz (1999)
Yüzleşme (1999)
Deli Yürek (1999)
Oyun Bitti (2000)
Evdeki Yabancı (2000)
90-60-90 (2001)
Gülüm (2002)
Zerda (2002)
Kolay Para (2002)
Aşk ve Gurur (2002)
Bir İstanbul Masalı (2003)
Vizontele Tuuba (2003)
G.O.R.A (2003)
Karım ve Annem (2004)
Canın Sağolsun (2005)
Seher Vakti (2005)
Kabuslar Evi: Gece Gelen Arkadaşlar (2006)
Köprü (2006)
Münferit ((2007)
Kalpsiz Adam (2008)
Kaybedenler Kulübü (2011)
Kalbim Seni Seçti (2011)
NAR(2011)
Acayip Hikayeler (2012)
Hayat ağacı 2014 Filiz karahanlı rolü