Kapat
Genel 771 views 0

Evimizdeki Böceklerden Nasıl Kurtuluruz?

Haşere ve böcekler bizlerin yaşam alanına girerek bizlere ciddi zararlar verebilirler. Küçük ve hızlı olmaları sebebiyle yaşam alanlarımızda kolayca saklanarak oldukça hızlı bir biçimde çoğalan bu canlılar günlük yaşantımızın büyük bir kısmına müdahale edebilir. Öyle ki hem yaşantımızı ve sağlığımızı tehdit eden bu canlılar taşıdıkları mikrop ve bakteriler, salgıladıkları salgı ve dışkılar ile bizlerin ciddi sağlık problemleri yaşamamıza sebebiyet verebilirler. İlk etapta bakıldığında böcek işte ne yapabilir ki… tarzında düşünceler ön plana çıkıyor, fakat kısa bir araştırma yapıldığında söz konusu bu canlılardan kaynaklanan ölümler bile olduğu görülebilir. Bu nedenle atlanmaması gereken bir konu olan böcek ilaçlama bu canlılar fark edildiği zaman hemen yapılmalıdır.

Açık alan ilaçlamasının önemi

İlaçlama işlemleri kapalı alanlarda olduğu gibi aynı zamanda açık alanlar için de yapılabilir. Örneğin park, bahçe, yol, piknik yeri, pazar yeri gibi yoğunlukla kullanılan alanların düzenli ilaçlanması oldukça önemlidir. Özellikle piknik ve mesire alanları gibi ailelerin geldiği ve çocukların çoğunlukla otluk alanlarda oynadığı bölgelerin düzenli ilaçlanması büyük önem arz eder. Bu alanlarda yapılacak haşere ilaçlama faaliyetleri kişilerin sağlığı açısından çok önemlidir. Özellikle ormanlık bölgelerdeki piknik alanlarında çok fazla zararlı böcek türleri bulunmakta. Buna bağlı olarak ilaçlanmayan alanlarda zehirlenme, mikrop kapma ve pirelenme gibi birçok olay yaşanmaktadır.

Salgın ve bulaşıcı hastalıklar

Böcekler yaşam alanlarımıza girdikten sonra çok hızlı ve kontrolsüz biçimde üreyebiliyorlar. Buna bağlı olarak taşıdıkları bazı hastalıklar da onlardan bize geçebiliyor. Hepimizin bildiği üzere yıllar önce keneler ile ortaya çıkan kırım kongo kanamalı ateşi birçok insana bulaşarak hayatlarını tehdit etmişti. Baktığımızda küçük bir canlı olmasına rağmen getirdiği tehlike devasa boyutta. Bunu göz önünde bulundurarak haşeratların taşıdığı rahatsızlıkları gözle göremeyiz ve yaşam alanımıza giren zararsız gördüğümüz bir böcek türünde de söz konusu bu rahatsızlık gibi bir rahatsızlık olma ihtimali muhtemel. Bu nedenle yaşam alanlarımızda bir haşerat farkettiğimiz anda ilaçlama işlemi ile buna müdahale edilmelidir.

Böcekli alanın tespitinin önemi

Böcekli alanların nereler olduğunun tespit edilmesi çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse bahçeli bir evimiz var ve biz evimizde son zamanlarda böceklerin olduğunu fark ederek hemen ilaçlama işlemi yaptırıyoruz. Evimizi ilaçlatıyoruz fakat söz konusu bu böceklerin nereden geldiğini bilmeden evi ilaçlatmamız da bizim için birşey ifade etmiyor. Çünkü bu böceklerin bahçeden gelmesi muhtemel o nedenle evin içine ilaçlatsak bile bu böcekler ilerleyen süreçte tekrar evimize girerek çoğalmaya devam edecek. Böylesi durumlar eş zamanlı ilaçlama yapmak çok önemlidir. Aynı zamanda evi ve bahçeyi ilaçlayarak sorunu kökünden çözmek böceklerin tekrar yaşam alanımıza müdahalesini engellemek için kesin çözümlerden biridir.

Kokulu, kokusuz sıvı ve jel ilaçlama türleri

Kokulu sıvı ilaçlama yöntemi genelde böcek ve haşerelerin yoğunlukla gözlemlendiği ve üremenin yoğun olduğu alanlara buhar ve püskürtme şeklinde uygulanır. Bu şekilde tüm haşereler kesinlikle yok edilir. Fakat söz konusu bu işlemin uygulanacağı alanlarda bazı önlemler alınmalıdır. Bu ilaçlar böceklere zarar verdiği gibi insanlara da zarar vermektedir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklere teması kesinlikle önlenmeli ve kullanılan eşyalara da temas ettirilmeden uygulanmalıdır. Buna yönelik eşyaların sarılması gibi önlemler alınmalıdır.

Kokusuz sıvı ilaçlama yöntemi kokulu yöntem ile aynı işleve sahiptir. Fakat bunun faydası bu ilacın insan üzerinde etkisi yoktur. Tek etkisi böcekleri yok etmesidir.

Jel ilaçlama yöntemi diğer ilaçlama türlerine göre çok daha farklıdır. Bu yöntem hamam böcekleri ve benzeri böcekler için kullanılır. Bu yöntemde böceklerin yuvaları tespit edilerek jel şeklinde yiyecekler bırakılır. Bırakılan bu jelleri yiyen böcekler yuvalarında ve diğer alanlarda ölür ve diğer böcekleri de otomatik olarak zehirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.